• Овошјето и зеленчукот- најдобри состојки за есенска нега на нашата кожa

  септември 3, 2019zacinetosoljubov

  Секое годишно време е убаво на свој начин и различно делува врз здравјето и убавината на нашата кожа. Иако деновите се сеуште топли и убави, календарски летниот период веќе измина и полека зачекоривме во првите денови од есента. Кај некои од нас летото остави прекрасни спомени од одморите и убав тен, меѓутоа не се ретки случаите кај кои претераното изложување на сончевите зраци, морската вода и хлорот од базените резултира со посува кожа, темни дамки на лицето, кожа која изгледа постаро и без сјај. Многумина од нас спасот за сите овие состојби го бараат во скапите козметички производи и третмани, не знаејќи дека понекогаш лекот е пет пари и се наоѓа во нашите ладилници. Токму така, сезонските овошје и зеленчук ќе ни помогнат да ја…

  Прочитајте повеќе
 • Вегетаријанска исхрана во бременоста

  јули 17, 2019zacinetosoljubov

  Може ли да се продолжи со вегетаријанска исхрана и за време на бременоста? Многу светски и национални диететски и здравствени организации (меѓу кои и British Nutrition Foundation и Academy of Nutrition and Dietetics) се согласуваат околу тоа дека доколку вегетаријанскиот начин на исхрана е добро испланиран, може сосема безбедно да се применува при бременост. Дали овој тип на исхрана може да ги обезбеди сите потребни хранливи материи? Да, доколку правилно се испланира. Сепак ќе го нагласиме делот со “доколку правилно се испланира“, бидејќи неизбалансирата и несоодветно применувана вегетаријанска исхрана секако може да резултира со одредени недостатоци на витамини/минерали, што секако може да се случи и со сите други начини на исхрана ако не се применуваат соодветно. Која храна треба да биде присутна во вегетаријанското мени…

  Прочитајте повеќе
 • Храна богата со железо за вегетаријанци и вегани

  јули 1, 2019zacinetosoljubov

  Кога станува збор за вегетаријанска исхрана најпрво што помислуваме е дека вегетаријанците не јадат ништо животинско. Следната табела ќе ви ги долови поделбите во вегетаријанската исхрана: x – не се јаде + – се јаде Кога станува збор за односот помеѓу железото и вегетаријанската исхрана може да се каже дека вегетаријанците внесуваат приближно исти количини на железо од невегетаријанците. Но железото од растително потекло помалку се ресорбира од она од животинско потекло. Така да вегетаријанците треба да се потрудат да внесуваат повеќе витамин Ц кој ќе ја помага ресорпцијата на железото, како цитрусните плодови и сокови и да избегнуваат пиење на чај со истиот оброк за да не се намали апсорпцијата. Потребите за железо се различни кај мажите и жените. Кај мажите внесот е зависно…

  Прочитајте повеќе